Algemeen Dagblad, zaterdag 3 november 2012
Den Haag. Antiquair Alexander van de Ven is door koningin Beatrix op uitgestuurd om in China te zoeken naar een eeuwenoude zitting voor een krukje uit de Ming-dynastie. Maanden verder heeft hij een alternatief gevonden.
De bijna buurman van Beatrix werd door haar gevraagd om als een ouderwetse gezant China in te trekken op zoek naar een vervanger voor de kapotte, eeuwenoude zitting van het houten krukje uit de Ming-dynastie. De in bijzondere patronen geweven zitting van bamboe gaat mee op de vele reizen die Van de Ven (42) maakt als specialist op het gebied van Chinese antieke meubelen. “Het is heel bijzonder dat ik dat matje mee krijg. Ook al is het versleten, het is zeer waardevol en moet altijd bij het krukje bewaard blijven. Ook als ik een nieuwe vind.”
Die zoektocht in het “oude” China, de provincie Hebei, bracht Van de Ven op plekken waar hij zelfs als specialist nog niet was geweest. Lang leverde het niets op. “Niemand durft het aan de zitting van extreem dun bamboeriet uit elkaar te halen en opnieuw te matten. Ik moet op zoek naar een oud meubel en daaruit het matje halen.”
Op een dag kwam hij na een autorit van 5 uur in een dorpje waar de steegjes steeds smaller werden en de bewoners niet gewend waren aan westerlingen. Een man had een matje in de aanbieding. “Iets te licht van kleur, maar het beste alternatief. Toen ik vertelde voor wie ik zocht, kreeg ik het mee als cadeau.”
Henk Moesman, de restaurateur van koninklijke meubelen, is er mee aan de slag. Maar Van de Ven mag in overleg met de koningin doorzoeken. “Ik zet alles op alles.”
Leven magazine, zomer editie - juni 2013
CHINESE TERRACOTTA
Al jaren reist Alexander van de Ven naar China om antiek in te kopen voor zijn galerie. Hij raakte vertrouwd met de wereld van de terracotta beelden. Zijn exclusieve collectie trekt klanten van heinde en verre.
“De eerste aankopen van terracotta beelden waren zoekopdrachten van klanten,” verteld Alexander van de Ven. “Dat waren gerichte opdrachten. Tussen het aanbod zitten ook reproducties, door ervaring zie je het verschil. Dat neemt niet weg dat wij onze beelden laten testen. Dat gebeurt door er kleine gaatjes in te boren en het gruis te onderwerpen aan een thermoluminescence analyse, een hitteproces warme je kunt zien hoe oud het materiaal is. Vijf jaar geleden startte ik in de galerie met een kleine verzameling, die is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze collectie.”
INVESTERING
Zijn klanten komen werkelijk overal vandaan. Het zijn echte liefhebbers of zien het terracotta als een interessante investering. “Niet zo vreemd want deze beelden, die dateren uit de periode van 206 voor tot 906 na Christus, zijn tamelijk exclusief. Daarom zien mensen het als een goed alternatief voor de aanschaf van bijvoorbeeld een schilderij.”
BEGELEIDERS VAN DE ZIEL
Circa 500 voor Christus werden in de Chinese graven naaste de menselijke offers steeds vaker terracotta figuren bijgezet. Deskundigen gaan ervan uit dat deze beelden als substituut dienden voor mensenoffers. Het gebruik eiste te veel arbeidskrachten, soldaten maar ook kostbare paarden. Volgens oud Chinees geloof bezat de mens twee zielen. Direct na het overlijden verlaat de ademziel het lichaam. De lichaamsziel blijft aanwezig en zal te zijner tijd de overledene vergezellen naar de gele bronnen, de verblijfplaats van de doden. De terracotta grafgeschenken begeleiden de ziel op deze reis.”
MAGNIFIEKE PAARDEN
In 1975 werd bij de opgraving van de graftombe van Keizer Qin Shi Huang (221-206v.C) het nu wereldberoemde terracotta leger aangetroffen. Met onder meer prachtige levensgrote paarden die door soldaten werden begeleid. Elk paard had een unieke identiteit. Het was duidelijk dat deze magnifieke paarden met veel visie waren uitgebeeld en in hoog aanzien stonden in de Chinese oudheid. Maar ook in onze tijd worden ze geroemd om hun schoonheid en behoren inmiddels tot het werelderfgoed van Unesco.
Leven! Winter 2012-2013 nummer 17
Alexander van de Ven is specialist in Chinees antiek. Al bijna twintig jaar zoekt hij in China naar de mooiste objecten: meubels, maar ook eeuwenoud terracotta. Soms met een opdracht, zoals het vinden van een bijzondere geweven zitting voor een kostbaar krukje van koningin Beatrix.
De galerie op het Noordeinde maakt een verrassend moderne indruk. Strakke zwarte en bruine kasten – prachtig glanzend, met enkele koperen details – staan verspreid in een grote, lichte ruimte. Gekleurd glaswerk en tomatenrode dekenkisten geven een warme touch.
“De meeste mensen denken bij Chinees antiek meteen aan zware meubels en houtsnijwerk met parelmoerinleg. Waar ik expert in ben, is de periode tussen 1368 en 1911, de Ming- en Qing dynastie. Die meubels zijn juist heel elegant en subtiel van vormgeving en daardoor tijdloos. Ze vullen een modern interieur prima aan. Thuis hebben we onze designmeubelen bijvoorbeeld gecombineerd met twee antieke kasten en een salontafeltje. Dat contrast maakt het helemaal af.”
EMOTIE
Van de Ven is gefascineerd door het verhaal áchter een meubelstuk. “Ik heb een rijke fantasie, ik vind het heerlijk om mij voor te stellen hoe men geleefd heeft aan het keizerlijk hof in de 18de eeuw. Dat is ook wat ik verkoop: elk antiek stuk heeft een geschiedenis die je moet zien, voelen, ruiken en beleven. Het is een emotie en daar kan geen modern stuk tegenop.”
KONINGIN
Ondertussen heeft Van de Ven een enorm netwerk aan (internationale) handelaren en klanten opgebouwd. Op grond daarvan heeft koningin Beatrix hem gevraagd om een gevlochten rieten zitting voor een onherstelbaar beschadigd krukje te zoeken. “Het materiaal bestaat niet meer en niemand beheerst het ambacht nog om zo’n ‘matje’ te maken. Daarom zijn ze bijzonder schaars. Ik heb er eentje gevonden, maar die is niet perfect, dus het kapotte matje gaat steeds mee in mijn rugzak tot ik het ultieme exemplaar heb gevonden. Dat heb ik er graag voor over.”
TERRACOTTA
Sinds enkele jaren specialiseert Van de Ven zich in terracotta grafvondsten uit 220 voor Chr. tot 900 na Chr. “Prachtige beelden van mensen, dieren en voorwerpen die meegegeven werden aan de doden voor hun reis naar het hiernamaals. Geliefd bij verzamelaars én bij investeerders als alternatief voor onroerend goed en kunst. Door mijn positie in de antiekwereld kan ik het voor interessante prijzen aanbieden.”
RTL Boulevard, uitzending vrijdag 9 november 2012:
VOOR KONINGIN BEATRIX SPEUREN NAAR CHINESE KRUKZITTING
Klik hier voor uitzending RTL Boulevard 9 november 2012, aflevering 225
Algemeen Dagblad / Haagsche Courant, maandag 12 november 2012
Den Haag? Alexander van de Ven (42) reist in opdracht van koningin Beatrix door China op zoek naar een vervangende zitting van een eeuwenoud krukje. Hij is er, al slangen en sprinkhanen etend, op zoek naar antiek uit de Ming- en Qing-dynastieën. Hij is op dat gebied dé internationale expert.
Antiquair Alexander van de Ven borg als klein jongentje zijn speelgoed al op in antieke Chinese kasten die thuis in Voorburg stonden. Zijn moeder, die afstudeerde als antropologe en deskundig was in etnografie, combineerde strak moderne meubels met Chinees antiek. Hoewel zoon Alexander liever de ‘normale’ inrichting van de buren had, zou het zijn handelsmerk worden als antiquair aan het Noordeinde.
Een kleine twintig jaar reist hij al door China op zoek naar kasten, tafels en andere meubels uit de Ming dynastie (1368-1644) en de daarop volgende Qing dynastie. Dat koningin Beatrix bij hem terecht komt om het zoeken naar een eeuwenoude, bijzondere geweven zitting van bamboeriet voor een waardevol krukje uit de Ming dynastie, is niet verwonderlijk.
STEENWORP
“Ik denk dat ik internationaal gezien redelijk unieke contacten heb in China,” zegt Van de Ven in zijn galerie die op een steenworp afstand van het werkpaleis van de koningin gelegen is. ‘Jason’ in een dorp in Hebei bezorgde hem een goed alternatief voor de koninklijke zitting. “Ik geef al mijn contacten Europese namen. Om mijn bronnen te beschermen maar ook omdat ik hun Chinese namen helemaal niet kan uitspreken."
Antiek van hoog niveau uit de Ming dynastie, dat zich kenmerkt door eenvoudige belijning en populariteit in de hogere klasse van het China van destijds, is bijna niet meer te krijgen. “De Chinezen krijgen zelf meer interesse in hun eigen erfgoed. Geld is voor hen geen probleem. De Chinezen zijn mijn grootste concurrent geworden.”
Veel van de stukken gaan naar het buitenland. “Daarnaast zijn er veel expats onder mijn cliënten.” Hij zit onder het prijsniveau van de Tefaf, de exclusieve kunst- en antiekbeurs in Maastricht, zegt hij. “Daar gaat het om tonnen. De helft van wat ik aanbied, gaat tot 4000 euro, de rest tot zo’n 20.000 euro. Chinees antiek behoudt zijn waarde en is daarmee een beleging. Voor sommige cliënten is het dat ook. Voor andere is het emotie. Onlangs was er een jong stel dat in China was geweest en dolgraag een kast wilde. Ze hebben in delen betaald. Ik ga bij mijn contacten in China ook niet tot het uiterste in onderhandelingen. Het belangrijkste is dat zij tevreden zijn en dat ik dat ben.”
Dat onderhandelen gaat regelmatig onder het genot van diners met slangen en sprinkhanen. Alexander van de Ven richt zich steeds meer op grafvondsten. Eeuwenoude beeldjes die de doden meekregen. “De beeldjes mogen China niet meer uit. De verkoop gaat tussen verzamelaars en beleggers buiten China. De meeste beeldjes verkoop ik al voordat ze in de winkel zijn, gewoon op basis van foto’s.